Svaki Crnogorac duguje 2.642 eura

Bez autora
Apr 03 2012

Svaki građanin Crne Gore, nakon što se Vlada te zemlje dodatno zaduži za 150 miliona eura, dugovaće 2.642,3 eura. To znači da će se, po ovom osnovu, državni dug Crne Gore povećati za 98 miliona eura, odnosno iznosiće 1.638,3 miliona eura. Dakle, državni dug će, sklapanjem ovog ugovora, porasti za oko tri procentna poena i iznosiće 48,1 odsto BDP-a. Ministarstvo finansija je saopštilo da nisu zadovoljni dinamikom razvoja javnog duga posljednjih godina i da pripremaju Strategiju upravljanja javnim dugom za period 2012-2014, koja će, kako se navodi, definisati mjere čija će implementacija značiti zaustavljanje trenda rasta zaduživanja i državnog duga. To ministarstvo je navelo i da Crna Gora pripada grupi umjereno zaduženih država, te da je državni dug Crne Gore i dalje je ispod mastritskih kriterijuma i prosečnog nivoa duga u državama evrozone.

Svaki Crnogorac duguje 2.642 euraSvaki građanin Crne Gore, nakon što se Vlada te zemlje dodatno zaduži za 150 miliona eura, dugovaće 2.642,3 eura.

To znači da će se, po ovom osnovu, državni dug Crne Gore povećati za 98 miliona eura, odnosno iznosiće 1.638,3 miliona eura.

Dakle, državni dug će, sklapanjem ovog ugovora, porasti za oko tri procentna poena i iznosiće 48,1 odsto BDP-a, saopšteno je iz Ministarstva finansija.

Ministarstvo je saopštilo i da nisu zadovoljni dinamikom razvoja javnog duga posljednjih godina i da pripremaju Strategiju upravljanja javnim dugom za period 2012-2014, koja će, kako se navodi, definisati mjere čija će implementacija značiti zaustavljanje trenda rasta zaduživanja i državnog duga.

To ministarstvo je navelo i da Crna Gora pripada grupi umjereno zaduženih država, te da je državni dug Crne Gore i dalje je ispod mastritskih kriterijuma i prosečnog nivoa duga u državama evrozone.

Prema podacima Evropske komisije, prosečni nivo duga u zemljama evro zone iznosi oko 84 odsto BDP-a, a u čitavoj EU oko 79 odsto BDP-a.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik